De verschillende soorten sauna’s

De verschillende soorten sauna’s

“Sauna” is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog hete luchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, namelijk 80-120°C, dat een persoon in een sauna snel gaat zweten. Dit zweten wordt als reinigend ervaren. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal wordt zo’n hete luchtbad door mensen die vaak naar de sauna gaan als “reinigend” en ontspannend ervaren. De oudste badhuizen zijn vele duizenden jaren oud en waren al bekend in oude culturen. Specifiek de sauna is Fins. In de vroege historie van Finland woonden de mensen in deels onder de grond gebouwde hutten. Om deze te verwarmen werden stenen, die eerst in een vuur lagen, in deze hutten gelegd waardoor de temperatuur opliep. Het grote voordeel van deze methode was dat de warmte gelijkmatig gedurende de gehele nacht werd afgegeven. Men kwam erachter dat wanneer water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Hoewel bedoeld als verwarming heeft hiermee de sauna, of beter gezegd de “holsauna”, zich verder kunnen ontwikkelen.

Dat naar de sauna gaan goed is voor je lichaam en je huid, dat is al lang bekend. Maar welke sauna's zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel kom je daar achter!

“Sauna” is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog hete luchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, namelijk 80-120°C, dat een persoon in een sauna snel gaat zweten. Dit zweten wordt zowel lichamelijk, als mentaal door veel mensen als reinigend en ontspannend ervaren. De oudste badhuizen zijn vele duizenden jaren oud en waren al bekend in oude culturen. Specifiek de sauna is Fins. In de vroege historie van Finland woonden de mensen in deels onder de grond gebouwde hutten. Om deze te verwarmen werden stenen, die eerst in een vuur lagen, in deze hutten gelegd waardoor de temperatuur opliep. Het grote voordeel van deze methode was dat de warmte gelijkmatig gedurende de gehele nacht werd afgegeven. Men kwam erachter dat wanneer water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Hoewel bedoeld als verwarming heeft hiermee de sauna, of beter gezegd de “holsauna”, zich verder kunnen ontwikkelen tot de moderne variant zoals wij die vandaag de dag allemaal kennen.

In principe bestaan er twee types sauna: de droge en de vochtige sauna. In een droge sauna is het vochtigheidsgehalte laag. De warmte krijgt hierdoor een groter effect op het lichaam. In een vochtige sauna is de warmte iets beter te verdragen. Daarbij komt wel dat bij een vochtige sauna het weldoend effect minder uitgesproken is. Hieronder geven we een overzicht van alle verschillende droge en vochtige sauna’s:

Verschillende sauna types

Finse sauna

De meest bekende en meest voorkomende sauna is ongetwijfeld de klassieke Finse sauna van beukenhout. Dit zorgt voor een heel typische geur: het hout neemt de warmte op en geeft die door straling weer af. Er bestaan Finse sauna’s met temperaturen van 60°C tot 120 °C, zowel vochtige als ook droge sauna’s. 

Houten sauna’s geven een natuurlijke uitstraling. Bij dit type is de lucht erg droog en warm en lastig om in te ademen. Dagelijks gebruik van deze sauna wordt ontraden en als beginner kun je er beter maximaal tien minuten in verblijven. Het kan zijn dat wanneer de temperatuur in een houten sauna heel hoog is, het lastig is om te zitten op de houten bank of stoel. In zo'n geval is het dan ook aan te raden om een handdoek te plaatsen op het hout voordat u gaat zitten.

Voordelen van de (Finse) sauna zijn onder andere:

 • Verbetering van de algehele doorbloeding
 • De uitscheiding van afvalstoffen
 • Het zorgt voor een gezonde huid
 • Diepe ontspanning en vermindering van stress
 • Betere weerstand tegen temperatuurswisselingen
 • Betere conditie van de aderen
 • Extra vetverbranding
 • Het zorgt voor een diepere slaap
 • Verlichting van gewrichts- en spierpijn
 • Betere weerstand tegen verkoudheden en griep

Opgietsauna

In een opgietsauna worden essentiële oliën aan het water toegevoegd, wat zorgt voor een plotse warmtestoot. Om te zorgen dat de hitte dragelijk blijft, wordt er gewapperd met vochtige doeken. Het absolute maximum hierbij is twee keer gieten elke tien minuten. Deze methode heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad en voelt erg warm aan.

Bij deze variant moet men er op letten dat de extreme warmte de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt. Het is daarom belangrijk dat het afkoelproces langzaamaan gebeurt. Wanneer iemand te snel afkoelt dan kunnen de bloedvaten vernauwen, wat zorgt voor minder zuurstofdoorstroming naar de hersenen. Hierdoor kan iemand flauwvallen.

Voordelen van de opgietsauna:

 • De behoorlijk intensheid van de warmte geeft dit sauna type een extra ervaring
 • Het hele lichaam ervaart van binnen en van buiten een enorme warmtedruk, iets dat door velen als zeer aangenaam wordt ervaren
 • Het gehele ritueel van de opgietsauna, met onder andere het wapperen met de doeken, maakt deze variant steeds meer populair bij het grote publiek

Caldarium

Een caldarium is een sauna waarin de temperatuur niet zo hoog is. In dit type sauna zie je dan ook geen damp of stoom. Door de hoge luchtvochtigheid gaat een persoon wel goed zweten. "Caldarium" is een Latijns woord, en betekent warmtekamer. Deze sauna variant dateert al uit de Romeinse tijd. Net als het antieke Romeinse bad verwarmen de banken, vloeren en muren de volledige ruimte. Je lichaam warmt hierdoor langzaam op. Op de warme stenen banken kun je bijkomen van je gang door de thermen. Ook al is de temperatuur in het caldarium niet te vergelijken met de intense warmte van een sauna, toch zorgen ze allebei voor een heerlijk ontspannen gevoel.

Voordelen caldarium:

 • Ervaar hoe de oude Romeinen ontspanning vonden.
 • De hoge luchtvochtigheid werkt diep door in je hele systeem en creëert rust.
 • De aangename geuren van etherische oliën versterken de totale beleving
 • Geen extreme hitte, wel aangenaam ontspannen 

Kleurensauna

In een kleurensauna worden door lampen bepaalde kleuren en frequenties uitgestraald. Deze kleuren kunnen een relaxerend effect hebben, of juist zorgen voor een opwekkend effect. Bij kleurentherapie worden kleuren gevormd door trillingen die invloed hebben op je gestel. Omdat je wordt omgeven door een speciale kleur, wordt de aanmaak van bepaalde stoffen in je lichaam gestimuleerd. Dit helpt om de balans in je lichaam te herstellen. Gecombineerd met de ontspannende warmte van de sauna is het een ultieme en relaxerende ervaring. Het is wetenschappelijk bewezen dat licht een geneeskrachtige werking heeft. Licht prikkelt de hypofyse, de klier die een belangrijke rol speelt bij je hormoonhuishouding, en de thalamus, het deel in de hersenen dat betrokken is bij emoties en het vormen van beelden. 

Voordelen kleurensauna:

 • Wetenschappelijk bewezen geneeskrachtige werking
 • Elk van de lichten brengt zijn eigen voordelen voor de gezondheid met zich mee. 
 • Groen licht helpt bij ontstekingen, harmoniseert, brengt tevredenheid en rust. Groen licht is goed voor de luchtwegen en helpt de ademhaling. Daarom kunnen mensen met bronchitis het beste voor deze optie kiezen.
 • Blauw licht helpt bij chronische aandoeningen, kalmeert en leidt tot diepe ontspanning. Ook heeft je maag profijt van blauw licht en helpt het tegen een lage weerstand.
 • Geel licht verzacht hoofdpijn en inspireert. Van geel licht wordt ook gezegd dat het zou helpen bij maagklachten en diabetes
 • Rood licht helpt bij spierpijn en spanning, activeert je geest en geeft kracht en zelfverzekerdheid. Vooral mensen met bloedarmoede en chronische vermoeidheid ondervinden hier voordeel aan
 • Oranje licht zorgt voor een goed humeur, helpt de spijsvertering, geeft kracht en zorgt voor sensuele gevoelens
 • Violet licht is de kleur van emoties en zorgt voor een vergroting van je bewustzijn
 • Turquoise licht helpt bij blokkades in het diepe onderbewustzijn

 

Marokkaanse sauna

De Marokkaanse sauna is een bijzondere categorie, dat tussen caldarium en de Finse sauna in ligt. De mozaïektegels aan de binnenkant van de sauna geeft dit type sauna een unieke stijl. De Marokkaanse sauna is vaak onderdeel van de Hammam. De Hammam is een eeuwenoude traditie en de betekenis ervan is “de verspreider van warmte”.

Bij de Hammam wrijft men elkaar in met Savon Beldi - een soort pasta gemaakt van olijfoliezeep - en laat men deze even inwerken in de hammam. Savon Beldi weekt de dode huidcellen los. Na het afspoelen met bakjes water in de hammam scrubt men elkaar met een kese (een soort scrubhandschoen) en brengt men ghassoul/rhassoul (gemaakt van lava-aarde) aan. Na het afspoelen voelt de huid zeer zacht aan.

Voordelen Marokkaanse sauna / Hammam:

 • Heeft een zeer unieke stijl, zorgt voor een unieke beleving
 • Zeer ontspannend ritueel
 • Zorgt voor een heerlijk zachte huid

Kelo sauna

Een kelosauna is een sauna in de vorm van een blokhut, die buiten staat. De warmte komt van een ingebouwde haard waarin hout wordt verbrand. Het authentieke dennenhout ademt dennengeur en verzacht daarmee de luchtwegen.

De kelosauna is gemaakt van gekarakteriseerd vurenhout. De houtstammen zijn honderden jaren oud en hebben door de inwerking van het klimaat geen schors meer. Na droging heeft de zachte buitenlaag heeft een zilvergrijze kleur en geeft het langzaam warmte af. De verweringsstructuur van de kelostam bestaat uit een binnenkant van keihard hout. De dunne buitenrand heeft een zachte bovenlaag, die uitermate geschikt is voor een milde afgifte van warmte. Door de optimale warmteafgifte is de kelosauna uitstekend geschikt voor opgietingen. De temperatuur in een kelo sauna licht vaak zo rond de 85 graden Celsius.

Voordelen kelosauna:

 • Waant u zich met de kelo sauna in het hart van Finland en vind zo complete rust
 • De dennengeur in een kelosauna verzacht de luchtwegen.
 • Door de optimale warmteafgifte uitermate geschikt voor opgietingen. 

Infraroodsauna

Een infraroodsauna werkt op basis van infrarood lampen, in plaats van met een kachel. De lampen zenden infraroodstralen uit die diep in de huid dringen. Deze stralen warmen je spieren en gewrichten volledig op.

Wanneer je last hebt van stijve spieren, helpt een kwartier in een infraroodcabine al om de pijn te verzachten en je doorbloeding te verbeteren. De infraroodstralen dringen door de eerste huidlaag, waardoor onderliggende bloedvaten uitzetten en de warmte tot een dieper niveau in je lichaam kan doordringen. De infraroodsauna helpt daarnaast ook om afvalstoffen verwijderen. De warmte in een infraroodsauna zorgt er namelijk voor dat blessure veroorzakende vetzuren en afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Je hartslag neemt toe, waardoor het voor je lichaam lijkt alsof je intensief aan het sporten bent. Een infraroodsauna heeft een zelfde soort effect als dat van een warming up.

De infraroodsauna is daarmee dan ook ideaal voor na het sporten. Het regelmatig gebruik maken van de infraroodsauna helpt spierpijn te voorkomen en blessures te genezen.

Voordelen infraroodsauna:

 • In 15 tot 30 minuten helpt de infraroodsauna al om spierpijn te verzachten en je doorbloeding te verbeteren
 • Helpt afvalstoffen te verwijderen
 • Ideaal voor bij het sporten, voelt als een warming up
 • Helpt spierpijn te voorkomen en blessures te genezen
 

Kruidensauna

In een kruidensauna worden kruiden (zoals bijvoorbeeld munt of rozemarijn) opgebrand. Afhankelijk van het soort kruid zorgt dit voor een opwekkende, ontspannende of reinigende werking. Vaak wordt de kruidensauna getypeerd door de geur van lavendel, een kruid dat van nature een kalmerende werking heeft. De aangenaam warme stoom en lavendel helpen uw spieren te ontspannen. De temperatuur in de kruidensauna ligt zo rond de 40 graden Celsius.

Door ook andere zintuigen (namelijk je geurzintuigen) te prikkelen, krijg je het minder snel warm. Je kan echt ontspannen omdat je je ook op iets anders dan alleen het transpireren kan concentreren. Daarnaast kunnen de kruiden ervoor zorgen dat je huid na een sauna sessie zachter aanvoelt.

Het combineren van oliën vereist wel vakkundige kennis. Het is dus geen goed idee en kan zelfs gevaarlijk zijn om in een huissauna zelf kruiden op de kachel te gooien.

Voordelen kruidensauna:

 • Je kunt zelf kiezen wat voor soort beleving je wil ervaren. Afhankelijk van het soort kruid zorgt de kruidensauna namelijk voor een opwekkende, ontspannende of reinigende werking
 • De aangenaam warme stoom en kruidengeur helpen uw spieren te ontspannen
 • Door ook andere zintuigen te prikkelen krijg je het minder snel warm
 • Zorgt voor een zacht aanvoelende huid

Rotssauna

Rotssauna's worden uitgehouwen of gebouwd in gesteente dat mee opwarmt en daardoor geleidelijk warmte afgeeft. In een rotssauna wordt een verwarmde omgeving geproduceerd met behulp van een kachel die rotsen verwarmt, waarover water wordt gegoten om zo stoom te produceren. U kunt ook heerlijk geurende oliën gebruiken in het water om het gevoel van een ​​aromatherapie behandeling te ervaren.

Rotssauna's bieden soortgelijke voordelen als de infraroodsauna, als ze op een correcte manier worden gebruikt. Het meest belangrijke verschil tussen de twee sauna varianten zit in de manier waarop de warmte wordt geleverd, en afhankelijk van uw lichamelijke conditie kan de een een betere keuze zijn dan de andere. Beide soorten sauna's laten je genoeg hard zweten om je lichaam te reinigen van giftige stoffen en je pijn te verlichten bij pijnlijke spieren. Rotssauna's zijn geschikt voor patiënten met artritis. Mensen die last hebben van voor- of bijholteontsteking hebben baat bij een rotssauna, omdat de vochtige lucht uitdroging van de sinus membranen voorkomt. Echter, astmapatiënten kunnen de vochtige lucht moeilijk inademen en kunnen daarom beter gebruik maken van de lichtere omgeving van een infraroodsauna.

Voordelen van de rotssauna:

 • De rotsachtige omgeving zorgt voor een unieke ervaring
 • Helpt je lichaam te reinigen van giftige stoffen
 • Geeft verlichting bij spierpijn
 • Zeer geschikt voor patiënten met artritis of voor mensen met voor- of bijholteontsteking, vanwege de vochtige lucht