Wat is een infrarood sauna en wat voor effecten heeft het?

Wat is een infrarood sauna en wat voor effecten heeft het?

Veel mensen vinden het heerlijk om na het sporten, een avond drinken of gewoon omdat ze het lekker vinden even in de sauna te gaan zitten om alles er uit te zweten. 

Bij een sauna denkt iedereen gelijk aan de sauna’s die werken met stoom, maar er is ook een nieuw soort sauna op de markt die bezig is met een stormachtige opgang, de infrarood sauna. Elite Wellness, een verkoper van spa’s en sauna’s, legt uit wat het is en wat het doet.

Hoe werkt het

Het verschil met de klassieke Finse’ sauna’s is dat de infrarood sauna werkt met stralingswarmte die wordt opgewekt met diverse types van stralers. Het kenmerk hiervan is dat de warmte overgebracht wordt op de huid zonder dat er warme lucht bij komt kijken. In de klassieke sauna’s wordt geadviseerd om er niet langer dan 15 minuten in te zitten, omdat het anders te zwaar gaat worden. Bij infrarood sauna’s is dit niet het geval, doordat ze werken met infraroodstraling in plaats van warme lucht is het benauwde gevoel dat ontstaat vele male minder, hierdoor kunt u gerust 45 minuten blijven zitten voor een maximaal effect.

Soorten straling

Een infrarood sauna werkt met drie typen golven met iedereen een eigen golflengte. Op de markt zijn er cabines die gebruik maken van stralers met een kort golfbereik en stralers met een lang golfbereik, beide toepassingen hebben een verschillende uitwerking. De verschillende soorten golven zijn:

Korte golf infrarood (IR-A): Deze geven rood licht met behulp van speciale filters. Deze straling dringt tot diep in het lichaam binnen (afhankelijk van de bron, 4 mm tot 5 cm). Deze straling heeft het meeste effect.
Middengolf infrarood (IR-B): Deze straling werkt zich onmiddellijk in de bovenste huidlagen.
Lange golf infrarood (IR-C): Dit wordt alleen maar gebruikt voor de verwarming van de lucht en dringt minimaal het lichaam binnen. Deze straling zou in principe net als een klassieke sauna werken omdat het alleen maar de lucht verwarmt.

De voordelen

Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is, hebben infrarood sauna’s volgens veel mensen meerdere gezonde effecten op het lichaam. Een aantal voordelen zijn:

Omdat de straling diep indringt is het goed voor de spieren
Ontspannend
Zuiverende werking
Goed voor de huid
Pijnverlichtend

100% veilig